Kişisel “sorumlululuk” bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi,başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışlarının sorumluluğunu almak diye tanımlanabilir.

Son yıllarda pek çok örneğine rastladığımız kurumsal sosyal sorumluluk kavramı dünyada gün geçtikçe yaygınlaşıyor.Şirketlerin “sosyal sorumluluk “ anlayışları nedir? Kurumsal sosyal sorumluluk, kısaca şirketlerin daha iyi bir toplum ve daha iyi bir çevre için gönüllü olarak katkıda bulunmaları olarak tanımlanıyor.

CSR şirketi, sosyal sorumluluğunu şöyle açıklıyor:”Şirketlerin sosyal sorumluluğu, şirketlerden oluşan iş aleminin kendi değerleri ve davranışlarını, yalnızca müşteriler ve yatırımcılar değil aynı zamanda işçi ve çalışanların ve özel çıkar gruplarının da içinde olduğu tüm çıkar sahiplerinin beklentileriyle uyumlu hale getirme amacıyla, gönüllülük temelinde bulunduğu taahhütler bütünüdür.”Ben buna ekleyecek veya bu anlatımı bozacak bir şeyler sıralamak istemiyorum.

Banvit sosyal sorumluluk olarak bugüne kadar pek çok projenin içinde yer aldı.TEGEV’ için Banvit tarafından yaptırılmış olan bilgisayar donanımlı araç,Türkiye’yi karış- karış dolaşarak çocukları bilgisayarla tanıştırdı.Bandırma’da Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği işbirliği ile “Yerel Kalkınmada Kadınlara Öncelik” adlı proje kapsamında göç almış bölgede yaşayan 40 kadına birinci kademe okur yazarlık eğitimine katkıda bulundu.Kadınlar sadece işlevsel okur yazarlık değil,kendileri için de öğrendiler. Çocuk sağlığı ve hastalıkları, ev ekonomisi derslerine de katıldılar. Ders sırasında evlerinde bırakamadıkları çocuklarını da yanlarında getirdiler. Çocuklar da okul öncesi eğitim aldılar. O kadınlar artık evlerinde oturmuyorlar. Yeni yeni işler ve kurslar talep ediyorlar.

Banvit, bu yıl “Kızlar Banvit’le Okula” projesi ile gene yerel ve gene kızlara yönelik bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyor.Bu proje ile kızlar,sadece kızlar ilkokullu olacaklar. Ayrım mı yapıyoruz? Yapıyoruz. Ama bu pozitif ayrımcılık. Kızlar yurdumuzda okutulmuyorlar. Kardeşlerine bakıyorlar.Ev işlerine yardım ediyorlar. Nasıl olsa kocaya gidecekler ya okumaları gerekmez diye düşünülüyor. Oysa kadınlarının aydın olduğu ülkeler aydınlanıyorlar. “Ben bilmem beyim bilir” değil “ Ben de bilirim” diyen kadınların kızları ve oğulları aydınlık Türkiye’yi kuracak.Buna inandığımız için KIZLAR BANVİT’LE OKULA dedik. Kızlar geldiler.Anne ve babalarının elinden tutan kızlar geldiler.Kocaman gözlerini daha da açtılar.Daha iyi bilmek için açtılar gözlerini.Etraflarına kocaman kocaman baktılar. İlkokul birinci sınıfa başladılar bu sene.Onlarla tanıştık.Kim olduğumuzu,artık birlikte olacağımızı,büyük okullara da gideceklerini anlattık kızlara. Pembe okul çantalarını sırtlarına taktılar.Çantaları takınca geldiklerinden biraz daha uzadı gibi sanki boyları.Güven dedikleri bu mu yoksa?Okul açıldıktan bir ay sonra ikinci kez toplandık onlarla ve annelerle. Annelere duygularını sorduğumuzda hepsi,kızları okula gittiği için, “gurur duyduk”,”göğsümüz kabardı “ “sorumluluğumuz arttı” dediler.Bu kızlar büyüyecekler. Yarınların Kardelenleri,Deniz Yıldızları,öbür günlerin öğretmenleri,doktorları ve kendileri gibi okumuş kız ve erkeklerin anneleri olacaklar. Sofrada ekmekten ve ahırda hayvanlardan sonra gelmeyecekler.

Kızlar Banvit’le Okula” projesi de ÇYDD Bandırma Şubesi ile yürütülüyor. Neden ÇYDD? ÇYDD 1989 yılında bir grup aydın tarafından İstanbul’da kurulmuş olan bir sivil toplum kuruluşu.96 şube ile 20 bin üyeye sahip. Kendisini,partiler üstü,gönüllülüğe önem veren,sorun değil,çözüm üreten,merkeziyetci değil paylaşımcı,Atatürk devrimlerinin sıkı takipçisi,laik,sosyal,hukuk devletinden yana olan ve her alanda kadın erkek eşitliğini savunan bir sivil toplum kuruluşu olarak tanımlıyor. İşi eğitim. Özellikle de kızların eğitimi.

“Anadolu’da Bir Kızım Var Öğretmen Olacak”, “Kardelenler” ,”Baba Beni Okula Gönder “, ”Teknik Eğitim Bursları” projelerini kızlar için yürütüyor.Anadolu’da Kız Yurtları yapıyor. Üniversite öğrencilerine “Bir Işık da Siz Yakın” projesi ile burs veriyor. Anadolu Güzel Sanatlar Liselerine Müzik aletleri yollayarak öğrencilerin müzikle buluşmasını sağlıyor. Halk Kütüphaneleri kuruyor. Ek derslikler yapıyor veya var olanları iyileştiriyor.

“Ben tek başıma ne yapabilirim?” diye düşünüyorsanız, kızlarla beraber olabilirsiniz. Onların eğitimine destek verebilirsiniz. Bugün ilk okula giden bir kızınız olabilir sizin de.Ne mi yapmanız gerek? O da kolay. ” Kızlar Banvit’le Okula” projesi için Yapı Kredi Bankası Bandırma Şubesi 81189860 hesap numarasına katkıda bulunabilirsiniz. Haa bu arada bir küçük kızın okuması için yılda sadece 400 ytl yani ayda 40 ytl nin yeterli olduğunu söylemeyi unuttum.

ÇYDD proje ve şubeleri için de 0212 252 09 46-252 44 33 ü arayabilir veya www.cydd.org.tr den diğer projeler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Sizi aramızda görmekten ne kadar mutlu olduğumu nasıl anlatsam bilemiyorum. Sağ olasınız. İyi ki geldiniz,kızlar için bize katıldınız.